• Bespoke Kitchen Projects from Spencer Marchand

Ultra-modern gloss kitchen

The Client’s Brief

  • Ultra-modern gloss kitchen
  • Large island with breakfast bar to seat 3 people
  • A WOW factor on the rear of the island facing the sofa area
  • An interesting feature on the island when viewed from the dining area
  • To introduce some curves to contrast with the straight lines of the kitchen
  • Merge the kitchen, soft seating and side dining into one open plan design

Our clients found us whist browsing online. They were looking for three kitchen companies to tender for their kitchen following major refurbishments and building work at their beautiful home.

The project involved the removal of two structural walls to create a large open plan space consisting of the kitchen, breakfast bar, dining table, soft seating/TV area and a designated bar run with two wine coolers and a small sink.

The key was to design a space that would flow as one enabling the gloss finish of the contemporary kitchen cabinetry to blend into the softer areas of the room with ease.

Our Solution

Many people perceive that natural granite is typically used for a traditional kitchen design and is not at home in a contemporary kitchen. However, we feel that this is a perfect way to create harmony amid the sleek lines of a contemporary kitchen and other earthy textures of the open plan living space.

At first our client felt that an island with curved units was the best way to achieve the flow within the space and to soften the look. However, any designer will advise that ‘curves-cost.’ The standard rule of thumb is that using a curved unit as opposed to a linear unit can increase the cost of that one unit by four! Instead we suggested that rather than to assign a substantial chunk of the budget to the use of radius cabinets, we would keep the main contours of the kitchen linear, providing an L-shape kitchen with a linear island. We could then be more adventurous with our choice of finishes that would be seen from the ‘living’ areas. Thus, the bespoke features on the outer fasciae of the island became the ‘gems’ of the project but did not over run in cost.

The first stunning feature was the Juperana Torrone granite with its high upstand chosen to blend with the natural wood and lead glazed windows that were such a striking feature of the property.

On the island the worktop was dropped a level guiding the eye to the seating and TV area. From this vista, the bespoke feature chosen was a run of floating storage units set into a bespoke lacquered panel. We introduced re-constituted barn wood sourced from Denmark for the doors and frames which we knew would provide the required WOW factor! The deep texture of the grain complimented to tones of the granite and linked to the solid oak of the windows with their stunning views across the grounds.

For the fascia of the island seen from the dining area, we designed a bespoke hammered nickel column to support the circular breakfast bar. The column is certainly a statement piece especially if you are ‘a bit of a magpie’ as our client had already described herself when we first met. It provides the flow desired for the space and harmonises perfectly with the mirrored furniture and gleaming chandeliers in the dining room as you enter from there to the kitchen.

Our proudest memory of this project is that we came to the rescue when our client’s builders left them high and dry with a basic shell and a kitchen that was due to arrive the following week. Karen decided to step in and called on her various trades and with no time we were on site to complete the refurbishment. You will see from the pictures that this extended beyond the kitchen area and included  the dining room where we completely decorated and designed a beautiful dropped ceiling with concealed lighting and curtain track recesses. We even supplied the huge chandelier. The secondary staircase was old and dingy, so we set out to refurbish this by adding oak stair treads, seamless glass banisters and designed a low curved wall with low lighting to float subtly towards the bar area. Above the wall we added three bevelled mirrors to give yet another feature to the overall design. As the project grew, we made our way to the top of the stairs and refurbished the landing and two bedrooms whilst on site. It was a pleasure to work with our clients and we are so happy that we could help them reach the completion of such a challenging yet rewarding project.

Finishes

  • Pronorm Y-Line Handleless units in high gloss Antique White lacquer.
  • Archi-Tech glass sided metal drawer boxes with solid walnut inserts.
  • Juperana Torrone polished granite worktops.
  • Cameo White Corian worktops on hob section of the island.
  • Bespoke barn wood units featured to the rear of the island.
  • Hammered Nickle cylindrical breakfast bar column.
  • Nuov Spazia large format porcelain tiles supplied by Spencer Marchand.
  • Franklight chandeliers above breakfast bar and in dining room supplied by Spencer Marchand.
  • Bespoke staircase and banisters supplied by Spencer Marchand.
  • Various wallpapers for the kitchen, dining room and bedrooms supplied by Spencer Marchand.
  • Decorative coving to the dining room bulkhead and throughout the kitchen supplied by Spencer Marchand.
  • Building work carried out by Spencer Marchand.
  • Lighting throughout designed and supplied by Spencer Marchand.